U bent hier

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 569 van /home/g12474ge/public_html/includes/menu.inc).

Schimmels & bacteriën

Waar komen schimmels voor?

Schimmels/sporen komen in bijna elke woning en ruimte voor. Waar in de buitenlucht schimmels erg nuttig zijn in bv. de afbraak van bladeren, dode planten, takken, organismen enz. leveren deze micro-organismen binnenshuis de nodige problemen op. Deze problemen variëren van een onaangename, muffe lucht tot serieuze gezondheidsproblemen. Door de bijzonder kleine afmetingen zweven de schimmels door de lucht en als deze op vochtige oppervlakten terecht komen gedijen ze bijzonder goed en groeien ze tot de bekende schimmelplekken op bijvoorbeeld muren en plafonds.

Hoe komen schimmels in het lichaam terecht?

Schimmels/sporen variëren in grootte van 1 tot 30 micron (micrometer), en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als deze geïnhaleerd worden. Trilhaartjes in de neus voorkomen dat stofdeeltjes en andere schadelijke partikelen in de longen kunnen kiemen, maar de meeste schimmelpartikels zijn dermate klein dat deze niet door dit natuurlijke filtersysteem worden tegengehouden. Hierdoor kunnen de stofdeeltjes in de luchtwegen en longen terechtkomen en in het longweefsel gevangen worden. Vervolgens kunnen ze een infectie en zelfs een ontsteking veroorzaken. Longproblemen door schimmels worden meestal veroorzaakt door de schimmel Aspergillus.

Welke gezondheidsrisico's kunnen schimmels opleveren?

Bij personen die allergisch voor schimmels zijn kan astma ontstaan.

Een schimmelbal. Dit komt voor bij personen die eerder een longziekte heben gehad die een 'holte' in de long heeft achtergelaten, bijvoorbeeld tbc. In die holte kunnen de sporen uitgroeien tot een schimmelbal. In veel gevallen heeft de drager hier geen last van, maar soms ontstaat uit deze schimmelbal een van de andere ziekten.

Ingroei in de longen. Bij personen met een sterk zwak afweer kan de schimmel de longen ingroeien en uiteindelijk zelfs in de bloedvaten terechtkomen. Met geneesmiddelen kan worden geprobeerd de groei van de schimmel te stoppen, maar dit lukt niet altijd. 

Hoe kan een luchtreiniger problemen door schimmels voorkomen?

Een luchtreiniger is een effectief middel tegen de verspreiding van schimmels binnenshuis.

Filtering

HEPA luchtreinigers vangen partikels tot 0.3 micron op en filteren ze uit de lucht. De droge en steriele omgeving in het filter stelt de schimmels niet in staat te overleven.

 

 

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer