U bent hier

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 569 van /home/g12474ge/public_html/includes/menu.inc).

Luchtkwaliteit en gezondheid

We ademen per dag ongeveer 20.000 keer in en uit waarbij we 12.000 (12 kubieke meter) liter lucht inademen. Helaas spenderen we onze tijd voor het grootste gedeelte niet in de natuur. Sterker nog, gemiddeld spenderen we 90% van de tijd binnenshuis waar de luchtkwaliteit het slechtst is!

Een kubieke meter lucht kan binnenshuis tot 20 miljoen partikels (stof, fijnstof, allergenen, bacteriën, pollen, virussen, etc.) bevatten. Dit is tot twintig keer zoveel als buitenshuis bij een kruispunt en tot tweehonderd keer zoveel als aan zee. De situatie verslechtert zelfs nog als in de winter de ruimten binnenshuis verwarmd worden waardoor de luchtvochtigheid sterk afneemt. Deze factoren hebben een sterke negatieve invloed op onze gezondheid.

Om een optimale situatie binnenshuis te creëren en de gezondheid te bevorderen zijn luchtreinigers en luchtbevochtigers zeer effectieve hulpmiddelen. Een goede luchtbevochtiger bevordert het functioneren van de belangrijkste luchtreiniger: uw eigen lichaam. Als droge lucht uw ogen, neus en slijmvliezen uitdroogt bent u gevoeliger voor vervuilingen in de lucht zoals bacteriën en virussen.

Luchtreiniging in de praktijk

Een effectieve luchtreiniging is meer dan alleen de vervuilingen uit de lucht filteren. Het geluidsniveau, de hoeveelheid gefilterde lucht (capaciteit per uur), bruikbaarheid en hanteerbaarheid zijn grote factoren in het al dan niet juist willen en kunnen gebruiken van een luchtreiniger. Het minimaliseren van bronnen van vervuiling, de juiste plaatsing van de luchtreiniger en de luchtvochtigheid in de ruimten zijn grote factoren in de effectiviteit van het inzetten van een luchtreiniger.


Grootte van de diverse luchtvervuilingen in micron (0.001 millimeter).

 

Gezondere lucht 

De lucht die we iedere dag inademen bevat steeds meer schadelijke stoffen. (Fijn)stof, pollen, (tabak)rook, virussen, bacteriën en allergenen leiden tot allergische reacties en aandoeningen aan de luchtwegen. De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) classificeert luchtvervuiling binnenshuis als één van de 5 grootste omgevingsgevaren voor de volksgezondheid.

Het aantal personen dat lijdt aan een allergie is sterk gestegen met de stijging van het nivau van vervuiling in de lucht binnenshuis. Één op de drie personen lijdt tegenwoordig aan een allergie. Deze ontwikkelingen hebben ook een effect op de economie: meer dan 30% van het ziekteverzuim heeft klachten aan de luchtwegen als oorzaak.

 

Luchtreinigingstechnieken

Het meest bekende en meest effectieve systeem om vervuilingen uit de lucht te filteren is de luchtreiniger met HEPA filter. Een HEPA filter verwijdert minimaal 99.97% van fijnstofdeeltjes van 0.3 micrometer (0,0003 millimeter). Deze grootte van fijnstofdeeltjes staat bekend als de Most Penetrating Particle Size (MPPS) ofwel de moeilijkst te filteren deeltjesgrootte, grotere zowel als kleinere stofdeeltjes zijn eenvoudiger te filteren dan deze fijnstofdeeltjes. Om de effectiviteit tegen geuren en vluchtige stoffen te vergroten wordt in deze luchtreinigers ook vaak een actieve koolfilter toegevoegd. HEPA luchtreinigers zijn ook leverbaar in combinatie met luchtbevochtiging.

Luchtreiniging door elektrostatische stofverzameling (plasma) is een alternatief waarbij de luchtvervuilingen door het elektrostatisch filter worden opgevangen. In het apparaat wordt elektrostatische energie opgebouwd, de lucht, de stof- en de vuildeeltjes in de lucht komen onder spanning te staan en worden hierdoor als door een magneet naar de geaarde stofverzamelende platen van het elektrostatisch filter getrokken. De vuildeeltjes hechten zich aan de platen. De lucht verliest zijn spanning en stroomt door. Deze reinigingsmethode wordt vaak in combinatie met een UV-lamp met een eventueel fotokatalytisch filter toegepast. Deze techniek is erg effectief tegen geuren en is omdat er geen filters vervangen dienen te worden een eenvoudig alternatief, echter de effectiviteit tegen kleine (stof)deeltes (< 0,01 mm) is ongeveer de helft van die van een HEPA filter.

De derde methode is luchtwassing, hierbij wordt de aangezogen lucht geioniseerd, de deeltjes in de lucht krijgen hierdoor een statische lading, vervolgens wordt de lucht door bevochtigingsfilters geleid die bestaan uit een pakket draaiende schijven die in een bak water staan. Door de ionisatie hechten de stofdeeltjes zich aan de bevochtigingsschijven die vervolgens door het water weer gereinigd worden. De vervuilingen komen in het water terecht en het vocht wordt afgegeven aan de lucht. Hierdoor wordt de lucht dus zowel gefilterd als bevochtigd. Geuren en vluchtige stoffen worden niet gefliterd en de effectiviteit tegen kleine (stof)deeltes (< 0,01 mm) is ongeveer een derde van die van een HEPA filter.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer