U bent hier

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 569 van /home/g12474ge/public_html/includes/menu.inc).

Vluchtige stoffen

Vluchtige organische stof of VOS

is de verzamelnaam voor een groep van koolwaterstoffen die, zoals de naam al suggereert, makkelijk verdampen. Denk hierbij onder andere aan componenten van brandstoffen en oplosmiddelen. Deze stoffen zijn gerelateerd aan een aantal verschillende milieuproblemen, waaronder klimaatverandering, (zomer)smog en verzuring. Verder is van sommige van deze stoffen bekend dat zij schadelijke effecten op de menselijke gezondheid kunnen hebben.

Met name het verkeer en de chemische industrie zijn bekende bronnen van vluchtige organische stoffen. Ook door huishoudelijke activiteiten kunnen VOS vrijkomen, onder andere door gebruik van verf en spuitbussen, waarin het als oplosmiddel of drijfgas aanwezig is.

Fijn Stof

Fijn stof in de atmosfeer is een van de grootste gevaren voor onze gezondheid. Het veroorzaakt of verergert acute luchtwegenaandoeningen. Het is ook een belangrijke oorzaak van chronische luchtwegenaandoeningen en tast op lange termijn de longfunctie aan.

Fijn of zwevend stof is een mengsel van vloeibare of vaste stofdeeltjes met een sterk uiteenlopende samenstelling en afmeting. Een gas met stofdeeltjes heet een aërosol, zwarte rook is fijn stof van roetdeeltjes.

Fijn stof is heel gevaarlijk voor onze gezondheid - zowel op korte als op lange termijn.

Het aantal luchtwegenklachten stijgt en leidt tot meer spoedopnamen. Luchtwegeninfecties en astma worden erger, mensen hoesten meer en het gebruik van geneesmiddelen die de luchtwegen verwijden neemt toe.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer